V roku 2012 sa spotrebné úvery využívali najmä na financovanie bývania

22.12.2012 Bratislava

Bratislava 22. decembra (TASR) - Počas roka 2012 sa spotrebné úvery využívali najviac na financovanie bývania. Podľa spoločnosti Československá obchodná banka (ČSOB) jej klienti používali peniaze z úveru najčastejšie na rekonštrukciu bytu, domu, chaty, prípadne investovali do vybavenia domácnosti.

"Aj napriek tomu, že v tomto roku prevažovali neúčelové úvery nad účelovými, ľudia si najčastejšie požičiavali na bývanie," informovala spoločnosť.

Klienti banky prejavili záujem v rámci tohto roka najmä počas letných mesiacov a v období pred Vianocami. Výrazný dopyt po spotrebných úveroch bol podľa jej informácií v auguste, ďalej v októbri či novembri a decembri.

"Po bývaní bola najčastejším účelom kúpa nového alebo ojazdeného auta či motocykla," uviedla spoločnosť. Počas roka 2012 bola priemerná mesačná splátka vo výške 120 eur, pričom výška úveru sa najčastejšie pohybovala okolo hranice 5000 eur s priemernou dobou splatnosti 5 rokov.

Záujem o spotrebné úvery zaznamenala banka po celom Slovensku. Medzi tradične najsilnejšie oblasti však patrila Banská Bystrica, Nitra, Trenčín a Trnava. O úver žiadali častejšie muži s podielom 60 %, pričom priemerný vek klienta bol 39 rokov.
 

Vyberte región